Nasz nastrój zależy również od tego, co jemy. Wiele badań dowodzi, że sposób odżywianie ma kolosalne znaczenie w utrzymaniu i profilaktyce zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Wspomaga również powrót do zdrowia w czasie choroby. Odpowiednie skomponowanie diety w depresji może być wsparciem dla leczenia farmakologicznego i psychoterapeutycznego.
W skrócie:
- Wszystko, co jemy ma znaczenie dla naszego organizmu. Jedzenie ma również wpływ na nasz nastrój, hormony, zdrowie jelit.
- Chorzy na depresję powinni wzbogacić swój jadłospis w gorzką czekoladę, jagody, wiśnie, jeżyny, banany, jajka, migdały i orzechy, kurkumę, brązowy ryż, tłuste ryby, szpinak, awokado.
Jak to, co jemy wpływa na nasz nastrój?
Czy nie zdarzyło Wam się wypić kubka gorącej czekolady na poprawę nastroju, albo zjeść opakowania lodów na jesienną chandrę? Na pewno tak? Pomogło?
Wahanie nastroju mogą być sygnałem, że mamy zaburzoną gospodarkę hormonalną.
Często przed diagnozą depresji lekarz wysyła nas na badania krwi, a w tym badania poziomu hormonów. Przyczyną wahania poziomu hormonów we krwi może być, między innymi niewłaściwa dieta.
Co zatem jeść, gdy ogarnia nas melancholia lub gdy próbujemy wyleczyć depresję i przyjmujemy leki przeciwdepresyjne? Co podać naszemu choremu na depresję dziecku?
Na poprawę nastroju z naszej domowej spiżarni wyjmijmy:
- gorzką czekoladę (80% kakao) – kakao działa uspokajająco i przeciwdepresyjnie;
- jagody, wiśnie i jeżyny usprawniają pamięć, koordynację oraz nastrój;
- garść migdałów, plaster żółtego sera czy też jajko to doskonałe źródło białka – poprawiają nastrój i dają zastrzyk energii;
- banany to świetne źródło tryptofanu (białka do budowy serotoniny – neuroprzekaźnika, którego właściwy poziom i działanie przeciwdziałają stanom depresyjnym). Mają też dużo witaminy B, która uspokaja system nerwowy oraz są doskonałym źródłem magnezu, który przyczynia się do naszego dobrego samopoczucia.
- kurkuma i brązowy ryż doskonale poprawiają nastrój;
- tłuste ryby (łosoś, halibut, makrela) mają działanie przeciwdepresyjne i…wspomagają odporność.
- szpinak, często niedoceniany i nielubiany, ale całkiem zjadliwy z dodatkiem czosnku i soli jest bardzo bogaty w magnez, cynk i kwas foliowy,
- awokado zawiera białko – budulec neuroprzekaźnika dopaminy. Pomaga też kontrolować uzależnienia. Jest bogate w tzw. “dobre tłuszcze”. Dla tych, co za nim nie przepadają: jest pyszne skropione sokiem z cytryny posypane szczyptą soli. Świetnie komponuje się z jajkiem i pomidorem.





